Over ons

Onze aardappels

Al sinds 1958 laten wij onze aardappels zelf poten en oogsten, dit alles om de kwaliteit zo constant mogelijk voor u te houden! Bij een goede en slechte oogst zetten wij genoeg velden in om het hele jaar onze patat te kunnen bakken uit 1 soort aardappel waardoor op de oogsttijd de smaak hetzelfde blijft.

Het schillen

Na de oogst worden de aardappels vers bij ons aangeleverd door de boer of leverancier. We wassen en schillen ze en laten ze rusten in onze welbekende blauwe watertonnen. Net voor ze in de voorbak gaan, snijden we ze handmatig op locatie. Dit zorgt ervoor dat het vochtgehalte in de patat gewaarborgd blijft wat de smaak ten goede komt.

Het voorbakken op 150°C

Om de beste kwaliteit van onze patat te krijgen, bakken wij deze eerst voor. We laten ze 4 à 5 minuten zwemmen op 150°C en de bedoeling van het voorbakken is de rauwe aardappel te koken. Dus niet om bruin te bakken. Tijdens het voorbakken verliest de rauwe aardappel een groot gedeelte van haar vocht. Als het vet te warm zou staan, dan zouden de geschroeide aardappelstaafjes dit vocht niet meer laten ontsnappen. Als de patat begint te zingen (ze borrelen aan het oppervlak) halen we ze uit het vet en schudden we ze goed uit.    

Afkoelen

We gooien de verse voorgebakken patat op de lekwand en laten deze minimaal een half uur af koelen naar 18-20°C. Hoe groter het temperatuurverschil ten opzichte van de temperatuur bij het afbakken, hoe beter. Bij een te korte terug koeling kan de patat slap worden en te veel vet tot zich nemen, oftewel de slappe patat is een feit. Wij monitoren dit proces dan ook zeer scherp om er voor te zorgen dat u hem altijd op de juiste wijze geserveerd krijgt!

Afbakken op 180°

Na het terug koelen kan de voorgebakken patat opnieuw in het vet, dat nu op 180 graden is. Het afbakken duurt +/-2-3 minuten. De bedoeling van het afbakken is de voorgebakken patat krokant en beet gaar te maken.

Het belangrijkste!

Na het afbakken, gaat de patat in het vergiet, gaat de zout er over wordt het geschud. Kiest u voor een puntzak of bakje. Kiest u uw saus en rekent u af en gaat u genieten van onze overheerlijk Goudgele Patat die we al sinds 1958 voor u op deze wijze bakken!

Eet smakelijk!!!!